Turisme Rural Girona fa balanç de la temporada turística i s’adhereix al Manifest Descobrir

La gerent de l’Associació Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineu, Teresa Vilà, ha participat aquest matí a la presentació del balanç de la temporada turística d’estiu en els allotjaments rurals. L’acte, que ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya, també ha comptat amb la participació del director de la revista Descobrir Catalunya, Joan Morales; el president de la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya (TURALCAT), Carles Barcons; i del president de la Confederació Catalana d’Agroturisme i Turisme Rural (CONCATUR), Ferran Puig.

Una temporada excepcional

Els allotjaments de turisme rural han assolit xifres d’ocupació superiors al 90% de mitjana i, entre els seus clients, ha augmentat el percentatge de turistes catalans, segons afirmen un 86% de les cases rurals. Aquestes dades s’extreuen de l'informe executiu que ha elaborat la revista Descobrir Catalunya i les tres entitats de referència del sector del turisme rural que agrupen, sumades, 1.250 allotjaments rurals d’arreu del país.

Segons una enquesta feta a 400 allotjaments rurals, gairebé la meitat dels enquestats (47%) afirmen haver tingut un increment de les reserves d'allotjament durant l'actual temporada estival en relació a la mateixa temporada de l'any passat, mentre que una quarta part afirmen haver tingut unes xifres de reserves similars, i el 28% restant han notat un descens en les reserves. Així doncs, el balanç global de la temporada d’estiu ha estat positiu per al sector.

Pel que fa a l'origen dels turistes, es constata clarament l'increment del turisme de proximitat; el 86% dels establiments enquestats afirmen que el segment que més ha crescut en relació a l'estiu de 2019 és el dels turistes catalans. La resta de segments (Espanya i estrangers) no ha crescut, sinó que ha disminuït.

Aquestes xifres confirmen l’oportunitat única de canviar el model turístic del país. És per això que en aquest mateix acte s’ha presentat el “Manifest Descobrir per un nou model de turisme al servei del país”, que ha liderat la revista Descobrir Catalunya i que ja compta amb el suport de més de 600 signants.

Manifest Descobrir per un turisme al servei del país

El manifest denuncia les grans factures ambientals i socials que deixava la sobreexplotació del model turístic de masses al litoral català que ara ha fet fallida, i demana construir un nou model de turisme responsable i sostenible per protegir el territori, la identitat i fer que el turisme continuï sent un motor de desenvolupament econòmic, però partint de la dinamització de les comunitats locals.

En el manifest pel canvi de model turístic, que és públic a la pàgina web manifest.descobrir.cat, es demana a les institucions implicades que emprenguin 5 grans mesures: promoure el turisme de proximitat; incorporar els criteris de sostenibilitat en les polítiques de turisme; augmentar la qualificació dels negocis turístics i substituir els llocs de treball precaris per ocupació de qualitat; ordenar l’activitat turística per combatre la massificació i, finalment, crear una taula unitària per a la gestió de Catalunya com a destinació.

Adhereix-te al Manifest