Del 18 al 21 d’octubre, prop de 30 propietaris de cases rurals associats a Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineu van participar en el viatge de familiarització que l’entitat va organitzar a Galícia per conèixer el model de turisme rural d'aquesta destinació turística.
Aquesta visita forma part d’una acció conjunta amb les entitats gallegues que han organitzat el viatge que contempla, també, la vinguda de propietaris de cases rurals a les comarques gironines el maig de 2023, per conèixer els allotjaments rurals gironins i la província de Girona.
Quatre dies per conèixer el model de turisme rural a Galícia
En el seu primer dia, la delegació de propietaris associats que han participat en el viatge van visitar el municipi de Noia i Freixo, on es va dinar al restaurant Albatros de Freixo. Tot seguit es va visitar el Museu de la Pesca de Fisterra. Després, va tenir lloc el primer intercanvi d’experiències i la taula rodona amb persones emprenedores i propietaris d’allotjaments rurals de la zona al restaurant O Semaforo. La jornada va acabar amb una posta de sol i un sopar al mateix restaurant. Aquest primer dia, els assistents es van allotjar a l’Hotel Bela.
El segon dia, els participants en el viatge van conèixer el Castell de Vimianzo on van conèixer com treballen els artesans de la comarca; van poder compartir experiències del desenvolupament rural col·laboratiu a través del projecte Daquí darredor, i van dinar al restaurant Kratos. A la tarda es van dirigir a l’Agroturisme Arqueixal de Santiago de Albá, una granja familiar dedicada a la producció artesanal de formatge, iogurt i llet ecològica que disposa de 4 cases de turisme rural ubicades en edificacions tradicionals que han estat rehabilitades d’acord amb criteris de bioconstrucció. Tot seguit, es va fer un sopar i una presentació de la Ribeira Sacra a Casa do Romualdo.
El tercer dia va comptar amb una ruta sensorial pel passeig ‘las bien amadas’ i un creuer pel Cañón del Sil amb l’empresa Catamaranes Ribeiraxacra. Tot seguit, es va visitar el celler de Algueira D.O. Ribeira Sacra on també hi va haver una degustació dels seus productes. Després de dinar al restaurant O Castelo, va tenir lloc una trobada a la casa rural Pazo do Piñeiro per parlar sobre la gestió econòmica dels negocis, amb Mercedes Prieto i Sergio Cobos, i sobre el relleu generacional. El dia va acabar amb un sopar de gala en aquest establiment ubicat en un edifici del segle XVI que actualment acull un restaurant i les 22 habitacions rurals.
El darrer dia del viatge va servir per fer una visita guiada a Santiago de Compostela i un dinar al restaurant Abastos 2.0.
El viatge ha comptat amb el suport econòmic de la Federación Galega de Turismo Rural (FEGATUR), l’área de Promoción do Territorio e Turismo de la Deputación de Lugo, el Consorcio de Turismo de la Ribeira Sacra i el Clúster de Turismo de Galicia i Turisme Rural Girona.