La primera jornada del Debat 2020: El turisme a les comarques gironines que s'ha celebrat a l'Auditori de Girona aquest dijous 30 de gener, ha reunit tot el sector turístic gironí. L’objectiu del Debat 2020 és obrir un gran debat a la societat, multidisciplinari, que permeti escoltar les veus de tots els agents implicats i elaborar un Pla Estratègic del sector turístic gironí que sorgeixi del consens i sigui assumit per als responsables polítics del territori “per remar tots junts en una mateixa direcció”.
La jornada ha comptat amb la presència de la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ma. Àngels Chacón, que ha obert la sessió acompanyada de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega. Tot seguit, el cuiner Joan Roca ha fet la primera ponència qui ha enamorat els assistents per la seva calidesa humana i exemple de superació i esforç. Roca ha potenciat els valors i la riquesa dels productes locals a la gastronomia i ha explicat que cal enfocar el futur cap a la sostenibilitat i la reutilització. Sempre aprofitant els productes del nostre territori i les oportunitats que ens brinda la gent que tenim a la vora, la gent local.
A continuació s'han dut a terme dues taules rodones. Una primera dedicada als Recursos i Productes Turístics, i una segona, sobre els Allotjaments Turístics, on l'Associació Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineu ha estat representada per Teresa Vilà, gerent de l'entitat.
Pel que fa al primer debat s'ha fet una reflexió col·lectiva sobre el sector de les comarques gironines. Han sorgit temes molt interessants com: si es creu que hi ha productes turístics que estan saturats o sobre promocionats; si caldria incidir en recursos desconeguts; si podem fer que alguns recursos siguin emergents. També s'ha posat sobre la taula els conceptes d'autenticitat, identitat, saturació, la relació entre locals i visitants, coneixement, Big Data i la planificació turística de la nostra destinació.
La segona taula, dedicada a l’allotjament turístic, ha comptat amb la participació representants gironins d’hotels, càmpings, apartaments i el turisme rural. En ella s'han debatut temes de gran interès com la sobre oferta d’allotjaments, la manca de dades que permetin conèixer les necessitats dels turistes, com fer front a la desestacionalització, la inversió en formació per afrontar el canvi digital o conèixer els beneficis de la taxa turística, entre altres.

Pel que fa al turisme rural, s'han exposat temes com el valor i la singularitat de les cases rurals, totes elles anteriors al 1950. També s'ha posat l'èmfasi en la qualitat dels equipaments de les cases rurals donant valor als propietaris tot dient que s’esmaren cada dia per tal que els seus hostes coneguin l’essència de les cases, dels pobles, la gastronomia i la natura. S'ha deixat palès que el turisme rural ha lluitat molt per poder mantenir les cases, que hi ha cases que per obtenir la legalització han realitzat inversions molt grans i que han sofert inspeccions molt saberes, sovint injustes pel nombre de places que es tenen.
També s'ha explicat que és un sector que aposta per l’especialització i diferenciació. Que aquest vol posicionar-se al mercat com a producte singular i únic en un entorn privilegiat per diferenciar-se de tota la resta d’allotjament que no dona valor afegit a l’estada.