Celebrem 30 anys!

El 16 de març de 1992, a Sant Feliu de Pallerolls, els propietaris de 12 cases de pagès van crear l’Associació Turisme Rural Girona per poder desenvolupar un nou model de turisme rural de qualitat a les comarques gironines, amb l'objectiu de dinamitzar l’activitat econòmica a les zones rurals.

Trenta anys després, l’entitat ha esdevingut un model d'associació professional i exemplar, referent del turisme rural català, i una de les més consolidades de l’estat espanyol amb més de 240 establiments de turisme rural associats. És una associació viva i activa gràcies a totes les persones implicades: Junta Directiva, associats, tècnics i entitats.

Per commemorar aquest fet, s'està treballant en un programa d'activitats dirigit als associats i als clients de les cases rurals, el qual es presentarà públicament durant la primavera. També s’està treballant en la revisió del portal web per donar visibilitat a tots els serveis que les cases rurals associades tenen a la seva disposició per ajudar-los en la gestió diària. 

L’origen del turisme rural

Per entendre la creació l’Associació Turisme Rural Girona – Costa Brava – Pirineu ens hem de remuntar als anys seixanta del segle passat quan el del Ministerio de Agricultura y de la Subsecretaría de Turismo del Estado Español crea el “Programa Vacaciones en Casas de Labranza” per tal d’ajudar a incrementar els ingressos dels agricultors deixant que lloguin algunes de les habitacions de casa. El Programa es basava en conviure directament amb la família d’agricultors i conèixer la seva manera de viure.

Posteriorment, als anys vuitanta del segle XX, Catalunya és un de les primeres comunitats autònomes en regular el Turisme Rural amb el Decret 365/1983, del 4 d’agost, on trobem la modalitat d’allotjament “residència casa de pagès” amb la finalitat de promoure els recursos turístics de les seves comarques. Durant els anys següents els propietaris de les residències cases de pagès van experimentar un gran increment de l’oferta i va ser per aquest motiu que es va crear el Decret 214/1995, 27 de juny on es regula la modalitat “residència casa de pagès” en tres grups: masia, casa de poble i allotjament rural independent.