Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineus

Associació de Cases de Turisme Rural

Qui som?

L’Associació de cases Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineu aglutina els establiments de turisme rural de la província de Girona. En l’actualitat compta amb +130 associats, oferint una de les ofertes més gran d’establiments legalitzats de turisme rural a Catalunya. Aquests es troben emplaçats en municipis de menys de 2.000 habitants de la Costa Brava, l’Interior i el Pirineu de Girona. En total, sumen +240 cases rurals en edificacions d’abans de 1957, amb un total de +1.800 places.

Òrgans de Govern

Els Òrgans de Govern de l’Associació de Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineu són l’Assemblea General, formada per tots els socis de l’entitat i que es convoca un cop l’any, i la Junta Directiva, composta per diversos membres que són escollits com a representants de les 8 comarques de la província de Girona: l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès, la Selva i la Cerdanya. La Junta Directiva es reuneix mensualment per a dirigir i executar el pla d’actuacions aprovat per l’Assemblea. La gestió diària el fa l’equip de l’Oficina Tècnica de l’associació.

La Junta

Presidenta
Sra. Ane Movilla García
Vicepresident
Sr. Ferran Miquel Rigau
Secretari
Sra. Laura Mestres Carreras
Tresorera
Sra. Lourdes Oliu Vigo

 

Vocals
Sra. Estel Clopés Calm
Sra. Josefina Soy Sala
Sr. Dionís Frigolé Bordalló
Sra. Lourdes Barba Soler
Sra. Anna Huguet Gene

Consell Assessor - Amics
Sr. Ramon Corominas Estany
Sr. Miquel Quera Vidal

Oficina Tècnica

Gerent
Sra. Tere Vilà Tuneu
Tècnica de Turisme
Sra. Laura Blasco Herraiz
Promoció
Sr. Kevin Mascaró

Història​

Per entendre la creació l’Associació Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineu ens hem de remuntar als anys seixanta del segle passat quan el del Ministerio de Agricultura y de la Subsecretaría de Turismo del Estado Español crea el “Programa Vacaciones en Casas de Labranza” per tal d’ajudar a incrementar els ingressos dels agricultors deixant que lloguin algunes de les habitacions de casa. El Programa es basava en conviure directament amb la família d’agricultors i conèixer la seva manera de viure.

Posteriorment, als anys vuitanta del segle XX, Catalunya és un de les primeres comunitats autònomes en regular el Turisme Rural amb el Decret 365/1983, del 4 d’agost on es regula la modalitat d’allotjament “residència casa de pagès” amb la finalitat de promoure els recursos turístics de les seves comarques. Durant els anys següents els propietaris de les residències cases de pagès van experimentar un gran increment de l’oferta i va ser per aquest motiu que es va crear el Decret 214/1995, 27 de juny on es regula la modalitat “residència casa de pagès” en tres grups: masia, casa de poble i allotjament rural independent.

I precisament quan l’activitat està plenament regulada per la Generalitat de Catalunya, el 16 de març de 1992, que es crea Turisme Rural Girona gràcies a la unió de 12 cases de pagès que apostaren per un nou model turístic, una entitat pionera en el seu àmbit. Des d’aleshores, Turisme Rural Girona ha centrat la seva missió en el treball conjunt per potenciar l’agroturisme i el turisme rural a les comarques gironines.

Masies, masoveries i cases de poble

Amb aquesta nova fórmula d’allotjament moltes masies de les zones de muntanya, de difícil accés, s’han pogut conservar i, a la vegada, s’ha revitalitzat la vida en aquests municipis ubicats en espais únics. Val la pena remarcar que el valor d’aquesta tipologia d’allotjaments recau en el fet que totes elles han tingut unes inspeccions molt severes des dels seus inicis per poder ser legalitzades. 

Normativa vigent pels establiments rurals

Els establiments de turisme rural estan regulats pel Decret 75/2020, de 4 d'agost, de Turisme de Catalunya, en què es defineixen com aquells establiments que ofereixen allotjament en habitacions o habitatges rurals de manera habitual mitjançant preu. 

Consulta el decret.

Projecte EpirEMed – Experiències Pirinenques, Emocions Mediterrànies

L’Associació Turisme Rural Girona – Costa Brava – Pirineu participa en el projecte EPirEMed – Experiències Pirinenques, Emocions Mediterrànies que té com a objectiu principal crear i promocionar experiències turístiques sostenibles i transfrontereres en el territori EPirEMed. Aquest territori està format per les comarques de França i de Catalunya que cavalquen sobre els vessants dels Pirineus més influenciades per la Mediterrània i que, alhora, limiten entre si a banda i banda de la frontera, des de la Cerdanya fins al mar.

Consulta el web

On som

Ens trobareu a l'edifici de la FOEG de Girona.

Turisme Rural Girona
Associació de Cases de Turisme Rural
Girona - Costa Brava - Pirineu
c/ Bonastruc de Porta, 15
17001 - Girona

Telèfon: (+34) 972 22 60 15
Mòbil: (+34) 647 70 88 59

Horari d'atenció:
De dilluns a divendres de 10 a 17 hores.

Correu electrònic de contacte:
info@turismeruralgirona.org